Goldies Beauty Alice

2013-04-29
20:01:25

Trail

I höstas pratade jag och John om vikten av att ha ett mål för sin träning med hästen. Vad vill man göra och hur ska man ta sig dit? Jag har i princip aldrig haft ett mål med Alice som jag kunnat peka på. Däremot så har jag haft en hel del förhoppningar och drömmar, dock inga som kommit så långt att de blivit mål.
 
Jag har en förhoppning om att Alice är en duktig kossehäst och det skulle dessutom vara kul att testa på roping för att se om jag lyckas trassla in oss i lassot eller inte. Trots detta så vill jag ha en häst som jag känner mig trygg med. Jag vill ha en häst som ja kan busa med och träna, vilket jag tror att Alice kommer bli.
 
Idag så slog det mig vad jag vill ha för mål med Alice, vilket jag tror kommer gynna oss i vår utveckling. Jag vill göra Alice till en Trail häst. Då menar jag inte Trail som på tävling utan ute i naturen Trail. Jag vill ha den kommunikationen och tilliten mellan oss att hon ska kunna ta sig fram så gott som överallt och att vi litar på varandra i nya marker.
 
Kossebiten får vi testa på senare när vi har fått upp lite kommunikation. Jag kan dessutom inte träna på den själv, så det blir till att åka på lite träningar sen och se om hon gillar det.
 
Det blev till att testa på vart vi är nånstans ute i naturen idag, så att jag vet hur vi ska fortsätta härifrån. Så vi gav oss ut i skogen i sällskap av Vincent efter att jag checkat av henne lite på ridbanan. Alice var framåt och lyhörd men la sig gärna på min högra sida. Försöker få ner mina rörelser, så att jag får ut mer av henne med små små signaler.
 
Skickade ut henne bland stockar och stenar. Hon hoppade ett par stockar men var mest full av energi, så ingen stress. Efter det så gick vi lite off road och hon fick i lugn och ro känna sig fram bland alla pinnar och stenar. Det blev lite mer aktion på henne där det var sankt, då ville hon inte vara kvar där.
 
Kom fram till en liten tjärn och Vincent sprang direkt ut och började bada, han älskar verkligen vatten. Passade därför på att skicka ut Alice i vattnet också. Hon var lite tveksam men när jag stod på mig så gick hon ut. Fram och tillbaka ett par gånger och avslutade med att rygga henne ut i vattnet., Hon var lite tveksam till det med gjorde det tillslut, duktig tjej.
 
Stannade lite då och då under hela promenaden och bad om hennes huvud. Lite stel på vänster vissa gånger med mjuknade fint tillslut. Passade på att sätta foten i stigbygeln och klappade, fortsatte sedan vidare.
 
Duktig och mjuk i sättet hela vägen. Hon försöker verkligen hela tiden och det är så kul att se!
 
Lättar upp med en liten bild:
2013-04-27
21:02:32

Första uteritten!

Wow! Jag svävar nog fortfarande lite på moln efter dagens pass med Alice.
 
Jag och S passade på att njuta av det fina vädret och idag var det dags för Alice första uteritt utan människa på marken.
 
Lugn i stallet även om hon var lite sne över att behöva vara kvar inne när alla andra hästar fick gå ut. Hon lugnade sig dock när jag började borsta och fixa.
 
Började sedan med att checka av henne på marken medan S hoppade upp. Hon lyssnade fint och var verkligen vaken men lugn. Efter det så promenerade vi från stallplan medan S red bredvid, hon var fortfarande vaken på mig och verkligen med på noterna.
 
Hoppade sedan upp efter att ha checkat av att hon gav huvudet till mig och var mjuk. Körde alla säkerhetsregler och lät benet verkligen stryka över korset. Fortfarande inga tecken på att hon spände sig eller dyl. Bad henne sedan att gå och efter ett par steg så började hon fjanta sig lite och ville inte alls gå på vänster sida av vägen och verkligen inte bredvid Athena. Tog tag i det på en gång och visade att vi går där jag vill och du fokuserar på uppgiften. Efter det var det inga problem och hon pinnade på så bra. Det är kul att se att hon har ett naturligt driv och det vill jag verkligen ta vara på.
 
Lite spända var hästarna när de skulle förbi ett hus med en massa hundar. Dock så gick det bra och vi pinnade på. Red fram tills att vi skulle förbi en motorcykel som stod och brummade på tomgång vid vägen. Eftersom jag inte visste hur hon skulle reagera och den äldre hästen spände sig så hoppade jag av och så gick vi förbi. Det är dumt att äventyra när det går så bra.
 
Fortsatte på marken ett tag och vi vände tillslut. Valde att inte vända hem utan fortsätta rakt fram i korsningen mot vändplan. När jag skulle hoppa upp i korsningen så ville hon inte alls ge mig huvudet mjuk och stå stilla när jag bad om det. Vi tog tag i det tills hon slappnade av och tuggade. Då hoppade jag upp igen och hon var mjuk och följsam.
 
Red bort till vändplan och hon fortsatte med samma driv som tidigare. Lugn och fin men var lite tveksam med att gå över mark som var lite sank. Var lugn men bestämd och tillslut så gick hon. Mycket beröm och klappar medan hon tuggade.
 
Efter det så blev det in i skogen och hon lyfte på fötterna lugnt och fint. På vissa ställen så var det sankt och hon sjönk ner lite. Dock fick hon inte panik utan ökade bara takten lite och kämpade på. När vi skulle gå fram där hon aldrig gått förut så hamnade vi först. Dock så visade jag vart vi skulle och hon gick dit! Jag är så stolt över henne!
 
 
 
Vincent njuter av att det är vår
 
 
2013-04-26
12:56:00

VÅÅÅÅR

Denna vecka har verkligen flugit förbi!
 
Igår var en riktigt bra dag medan idag började mindre bra. Fick veta att jag missat en sparkskada på en av hästarna i stallet när jag tog in dem igår. Jag som alltid brukar försöka vara riktigt noggrann och kolla igenom alla hästar efter hälta, sår på benen och annat dylikt. Ursh, så nu kommer jag att gå och gro på det hela dagen :(
 
Jag får försöka tänka tillbaka på gårdagen istället, som var en otroligt bra dag!
 
Kom till stallet ganska tidigt och möttes av strålande sol! Ringde till Johan och frågade om han ville följa med ut på promenad så att jag kunde hoppa upp och rida lite på Alice i det fina vädret.
 
Hon verkar mysa ordentligt i hagen nu när hon bara har täcke vid regn. Det börjar dessutom titta fram lite gräs här och var så att hästarna får i sig lite.
 
 
Inga problem alls att sadla och ta på grimman. Hon stod blixtstilla medan jag la bort grimman på ryktlådan trots att hon var lös.
 
Vi promenerade sedan en bit på vägen innan jag hoppade upp. Hon var lite motvillig att ge med huvudet åt båda hållen. Jobbade på det och jobbade på att få upp henne lite i tempo. Hon såsade lite och svarade inte helt på mina signaler. Ville ha det utrett innan jag hoppade upp.
 
Själva uppsittningen var inga problem och jag anstränger mig för att inte lägga all min vikt i stigbygeln när jag sätter mig gränsle över henne.
 
Skrittade en bit innan vi upptäckte att vi glömt kameran i stallet. Så vi vände och gick tillbaka. Vid stallet så var en annan häst på väg ut och hon började inte konstra alls, utan gick dit jag ville och var så himla samarbetsvillig. Det är nästan så att jag börjar undra när hon ska börja konstra och försöka kasta av mig. Det kommer säkert så egentligen så behöver jag inte efterlysa det.
 
 
 
Tillbaka igen dit vi tänkt. Jag red i ca 5 min till och hoppade sedan av och gick lite. Vi kom till en stor vattenpöl som täckte hela vägen. Skickade henne över den och efter lite tvekan så gick hon. Det kändes så skönt att allt markarbete visade resultat och att vi fått den kontakten att ´även om hon tycker att det är läskigt så går hon för jag bett henne.
 
 
Efter det så hoppade jag upp igen och red tills vi kom fram till nästa vattenhål. Jag försökte be henne gå igenom men när vi kom nära så sjönk hon ner ordentligt och började bli orolig. Då valde jag att hoppa av och skicka henne igenom även med detta, Hon blev lite väl närgången men gick inte på mig.
 
 
Hoppade upp en sista gång och gick in i skogen över en massa grenar och lite stockar. Hon lyfte fint på fötterna och var mjuk i skritten hela tiden.
 
 
Sedan var det dags att fortsätta mot stallet och hon fick riktigt bra med fart. Det var tom så att jag blev tvungen att stanna upp ett par gånger så att alla fick plats på vägen.
 
Red in lite på lilla ridbanan och bad om trav ett par steg. Hon gav det till mig och vi slutade där. Jag är så himla lycklig över vår utveckling tillsammans!!