Goldies Beauty Alice

2014-03-31
20:25:51

Klick klick

Tänk att något så simpelt som en flugsmälla ska vara så svårt att hitta.  Åkte runt till coop, Järnia, en icabutik och tillslut City Gross. Tillslut så hittade jag en trött och sladdrig blå smälla bland städartiklarna. Det är inte den snyggaste men den lär fylla sitt syfte, så den fick det bli. 
 
Planen idag var att blanda markarbete med klicker och varva fysisk ansträngning med tankeverksamhet. Vi började med lite look at me, böja och sedan aktiv skritt. Alice steg mot banan var fint och avslappnat,  vilket kändes så skönt. Det där med aktiv skritt är verkligen något jag behöver jobba på.  Min timing med eftergiften är inte så bra som den borde vara och Alice "dör" oftast efter ett par meter. Det är bättre än förra veckan men det kan bli så mycket bättre. 
 
När hon kändes med mig så introducerade henne för flugsmällan - Target. Alice fattade ganska snabbt vad jag ville men kunde inte förbise att de höll på med sågverket.  Så hon tuggade morot medan hon checkade in vår bonde för att sedan tillbaka till target.
 
Vi körde ett par gånger och sedan tillbaka till skritten.   Avslutade med target och gick sedan in för att massera och strecha. Är riktigt nöjd med dagens pass. Det känns som att hon hade en bra inställning hela tiden. 
 
Den glorifierade pisken som Johan kallade den.
Min nedförsbacke
 
2014-03-31
11:33:07

Uppåt, inte bakåt

Nu i veckan har jag uppmärksammat ett beteende bland både western- och engelskryttare. Först så hittade jag en video där en tjej rider en unghäst i westernmundering.
 
Hon ska ställa hästen på volt och gör då den ställande hjälpen bakåt. Så att handen går mot hästens länd längs med ryttarens knä. Det såg ut att skapa en rörelse på det böjda spåret som försvårade möjligheten för hästen att lyfta bogen och böja sig runt innerskänkeln.
 
När jag ber en häst att böja sig så höjer jag handen. Beroende på utbildningsgrad på hästen så behöver jag bara vinkla handen till att ha en större rörelse där jag nästan simulerar att jag lyfter bogen med hjälp av handen. Målet i utbildningen är att enkelt kunna forma hästen runt benet med hjälp av sätet och att på så vis kunna gå över till samlande arbete på en hand. 
 
I mina ögon så vänder jag handen bakåt som en signal att vi ska vända 180 grader.  Då känns det som en klar och tydlig signal till hästen om vad jag vill. Det kan i mitt tycke bli otydligt om planen är att hästen ska framåt i en bärig form, du blockerar sväng med benen och med din hand skapar en huvudposition där bogen blir framåt neråt.
 
Det jag uppfattade hos båda ekipgen var att det verkade vara lite kommunikationsmissar. Hästen verkade inte riktigt förstå vad man ville och ryttaren ökade trycket. Min fundering blev då vad som är nästa steg i utbildningen och vad är tanken med den hjälpen? Är det när kommunikationen är så fin i hjälperna att man då bara lite rör handen bakåt eller byter man signal mitt i? Om man nu byter signal/hjälp, varför inte träna in det på en gång? 
 
Då det verkar vara ganska vanligt när jag började tänka efter så undrar jag vart det kommer ifrån. Är detta något som lärs ut bland olika tränare och ridskolor? Om ja - varför motiveras denna typ av hjälp/rörelse? 
 
Är det så att du som läsare känner att det är något som du brukar göra när du ber om böjning kring innerskänkeln?  Motivera i sånt fall gärna varför i en kommentar. 
 
Som illustration får ni stå ut med denna oproportionerliga bild.
 
2014-03-27
12:27:12

John Moore Skövde Camp

Nu har jag äntligen betalat John Moore Camp i sommar. Det är första gången vi åker på det och jag ser verkligen fram emot den veckan!
 
Jag och Michelle planerar att åka ner tillsammans,  så hon och Ia kommer melkanlanda hos mig och Alice dagen innan avfärd. Då får Alice och Ia bekanta sig lite under natten innan vi lastar in och åker till Skövde.
 
Det kommer bli 4 fullspäckade dagar fyllda med kunskap och trevliga människor! Jag har tidigare år sett alla uppdateringar på Facebook och velat åka själv men i år är det våran tur 😊